Forsiden, igen

20130207-131641.jpg

Hvorfor ikke lade bogen uanset format opretholde den forestilling om, at første side eller omslaget i sig selv eller måske snarere af sig selv fortæller en god historie om, det, der i øvrigt findes som uddybet form og er indholdet let gengivet?

Bogens omslag og forside er første håndtrykket fra en litteratur, der byder sig til som bekendtskab. Bogen kan stadig være forbundet til og have behov for æstetiske konventioner som vejledning i købejunglen, hvis bogen skal blive fundet og forme den oplevelse det er, at læse en god bog. BT og ExtraBladet gør det, og serverer sundhed og sandhed på forsiden som meningsdannelse gennem daglige terrorangreb på fodgænger og folk og forbruger. Mindre terror og bedre budskab end det løbesedlerne gør sig til med, kan måske gøre gavn som solgte bøger.

Som et andet vejsideskilt orienterer bogens forside uanset om den er en p-bog eller en e-bog om den mulige retning og orientering og det regelsæt, der kan findes, når færdsel på litteraturens hoved- og biveje følges af læselystne bogsultne forbrugsparate bogstavkompetente subjekter.

Enhver har brug for at blive vejledt af skilte og andet godt hen til målet, når individuelle alfabetismer er i fuld galop og udøver fredelig sameksistens med andre lystne i kulturtrafikken.

Hvor ofte træffer mennesket ikke sit valg alene på det grundlag, som et ansigt en lyd en duft tilbyder? I forlængelse og uddybning af denne æstetiske herlighed kan findes salige stunder og sublime øjeblikke, der har værdi nok i sig, til, at fylde forførelsens forventning ud med indfrielse og klimaks.

Spørgsmålet om hvorfor omslag er til kan besvares ved henvisning til det dumhedens projektil, som enhver køb- mand og kvinde kan blive truffet og med garanti rammes af, der kan hedde forkert besparelse. I løbet af sin karriere som diskenspringer og hyldegeneral for bogen finder en og anden forfatter eller boghandler og et og andet forlag nok på den elendighed, at være nøjsom med guldet og smide de ædlere dele væk. Til gavn for den hurtige profit, der ser ud og i første omgang opfører sig som et plus på budgettet, bruges måske den skarpe kniv det forkerte sted. For at spare udgiften ved de mange produkter, som med indehaverens hjælp og det bedst mulige salg kan forandre små jordiske objekter til store himmelske profitter, undlades indpakning og omslag og overfrakke med forudsigeligt og sørgeligt resultat. Objektet forgår, indholdet taber orienteringsevne og nedkølingen slæber unødigt rundt på en ulidelig forkølelse uden handlekraft.

Spørgsmål to, om menneskets valg af herligheder, kan muligvis besvares med, at i vores behov for at træffe kvalificerede valg benyttes intuition og fornemmelse som bedste redskab til, at undgå forkerte løsninger. Uden vejskilte og navneord farer vi nemt rundt som flue i et glas og smider os fra kant til kant uden at finde ro og tilfredshed med os selv i centrum. På den modsat måde, ved hensigtsmæssig brug af ikonet og metaforen og forsiden og vejskiltet, finder mennesker gode veje og ordentlige bøger, og det kan ske i god tid og før stedet og indholdet er på sin muligvis rette plads.

Papirbogen har naturligt behov for smudsomslag som har vist sig at blive en nyttig investering, når det gode kompetente kvalificerede grafiske arbejde føjes til. Den elektroniske bog er i sit væsen uden fysisk krop og materiale til at hæfte forsidens velsignelser på. Når vi nu ved om det med p-bogen og den grafiske tilføjelse, at grafikken både giver bedre salg og bedste orientering, hvorfor så ikke fastholde forsiden som første håndtryk også fra e-bogens skaber?

Bogens forside tilbudt som rimeligt print, der kan ses bag glas og i ramme. En ny og udfordret forsidekultur med given forventning om billedets kvalitet og relevans, kan have den gode tilføjelse i sig, at både nye og allerede erfarne læsere finder og genfinder den inspiration og erfaringen, som bogens forside tilbyder viden om og henviser til.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s